Obliekanie do šatky a nosiča

(Autor: Tatiana Nováková, zdroj tu)

V tejto časti by som sa chcela spolu s vami pozrieť bližšie na obliekanie dieťatka a nosiacej osoby v zime. Budeme vychádzať z toho, čo sme si uviedli v prvej časti článku o nosení v zime, a síce, že nie je nutné dieťa zbytočne príliš naobliekať, že malé deti nosíme na tele pod bundou a že zatepľovať budeme predovšetkým hlavu, krk a nohy dieťaťa.

Obliekanie dieťatka do šatky či nosiča

MK3A9640

foto: www.branonovak.com

Kukla – je výborným spôsobom, ako dieťatku zakryť hlavičku, časť tváričky, krk a ramená. Dobre prilieha k tvári, takže deťom neprefúka ušká a aj deti, ktoré majú tendenciu sťahovať si čapice z hlavy, ich zvyknú dobre tolerovať. Výborným materiálom je merino vlna, recyklovaná vlna (zo starších svetrov), ale dobre poslúži aj bavlna, biobavlna, špeciálny materiál Outlast či bambus (tie sú však tenšie, takže je dobré na ne v prípade potreby natiahnúť ešte inú čapicu alebo kapucku overalu, kombinézy, mikiny, atď.). 

sestrice-lavender-10

foto: www.branonovak.com

Capačky a čižmičky či už kožené, vlnené alebo sofshellové čižmičky a capačky sú výborným prostriedkom na zateplenie citlivých detských nožičiek. Mnohé z nich (napr. značka Saling) sú s kožušinkou a nápletom – kožušinka má prirodzene výborné termoregulačné vlastnosti, vyhrnuté náplety z rebrovanej vlnenej pleteniny výborne zahrejú lýtka. Niektoré (napr. značka Disana) viete použiť aj na doma ako mäkké hrejivé papučky a vhodné sú i na prvé krôčky.

Vysoké capačky softshell / merinovlna dokonale ochránia nožičky pred prechladnutím vďaka prirodzeným termoregulačným vlastnostiam ovčej vlny. Topánočky sú ušité na spôsob capačiek, teda bez pevnej podrážky a nie sú určené na chôdzu. Sú jednoveľkostné, nepremokavé a priedyšné. Sú vysoké a u maličkých detí pohodlne zakryjú nožičky najmenej po kolienka.

Štucne / návleky na nohy – viete flexibilne natiahnúť a stiahnuť na nožičku podľa potreby. Materiálové zloženie je rôznorodé; môžete si vybrať napr. z bavlnených, bambusových či vlnených štucní. V prípade potreby sa dajú použiť aj ako hrejivý doplnok na ruky, využiť pri BKM miesto pančušiek či pri lození po byte. Mne osobne sa páči, že sa dajú natiahnuť aj na celé chodidlo, keď mám pocit, že má bábätko chladnejšie nožičky a potrebuje extra teplú vrstvu. Z značiek spomeňme napr. návleky značky Design Socks, Diba, Hoppediz, a pod. Dajú sa však pokojne aj uštrikovať či vyrobiť odstrihnutím chodidiel z vlastných vlnených ponožiek.

papfar

foto: www.ekodieta.sk

Funkčné oblečenie – pomáha zachovať si tepelný komfort a pohodlie aj v náročnejších tepelných podmienkách. Je výborným základným kúskom oblečenia dieťatka. K dispozícii na trhu sú napr. overaly, legíny, tričká a bodynká, ktoré viete využiť jednak ako spodné prádlo, ako jedinú vrstvu do vnútorných priestorov a v zimných mesiacoch ako základ pri vrstvení. Pohodlný mäkký materiál oceníte pri viazaní dieťatka do šatky či nosiča – neťahá, zaručuje dobré podsadenie a celkový komfort. Zo značiek dostupných na našom trhu môžeme spomenúť Outlast®, ManyMonths či Papfar.

Overaly sú nevyhnutnosťou, podľa môjho názoru. Dobrý vlnený alebo fleecový overal vám uľahčí obliekanie dieťatka do šatky či nosiča. Len sa uistite, že máte správnu veľkosť, hlavne kvôli dobrému podsadeniu dieťatka v šatke či nosiči. Ak je overal príliš malý, nedokážete dieťatko dobre podsadiť a navyše to dieťatku nebude ani veľmi pohodlné, nakoľko ho overal môže sťahovať na prštekoch na nohách. Vôbec nevadí, ak zvolíte o číslo väčší kúsok, vydrží vám na celú zimu a snáď aj na chladnejší začiatok jari. Niektoré overaly (aj tie lacnejšie fleecové z LIDLu) majú dobre poriešené kapucne, ktoré sadnú na hlavičku dieťaťa a vďaka mäkkej gumičke výborne obopnú tváričku dieťatka. Zároveň majú integrované vyhŕňacie rukavičky a nožičky, takže si podľa potrieb viete „dorobiť“ ďalšiu teplú vrstvu, resp. nepotrebujete už rukavičky či čižmičky.

Rukavičky – ak je dieťatko nosené na tele, čiže na bunde, určite mu treba aj rukavice, hlavne, ak je mrazivé počasie. Ak je pod bundou nosiacej osoby, nie je automaticky nutné ich dieťaťu dávať, ale z vlastnej skúsenosti viem, že hlavne malé bábätká, ktoré sa samé nedokážu tak dobre zahriať, ale rady vystrkujú rúčky zo šatky von, potrebujú aj teplé rukavičky. Malým bábätkám kľudne postačia aj tenšie bavlnené rukavičky (tie proti škrabaniu sa sú tiež super), ale na nosenie v šatke či nosiči sú výborné aj rukavičky vyrobené zo 100% merinovlny značky ManyMonths.

Zhrnutie

vlnene oblecenie

foto: pinterest

Kľudne stačí dať dieťatku ako základný kúsok kvalitné (napr. merino) body s dlhým rukávom, pančušky, v prípade väčšej zimy natiahnuť na pančušky ešte legínky či štucne alebo overal. Na nôžky ponožky (napr. prírodné s vlnou), capačky či čižmičky. Hlavu, krk a ramená treba chrániť napr. kuklou. Dieťatko vložíme do šatky či nosiča a na to prehodíme buď ochrannú kapsu alebo nosičskú bundu či iný druh pomôcky na ochranu dieťaťa. Ak máte zimnú nosiacu bundu, obliekajte dieťatko podľa potreby, ale asi už potom nie je nutné dávať toľko vrstiev. Mne sa osvedčilo do nosičskej bundy obliecť dieťa úplne normálne (t.j. body, pančušky, tričko s dlhým rukávom alebo tenšia mikina, štucne/návleky, vlnené capačky/ponožky, kukla, šatka/nosič a bunda). Tieto tipy berte len ako pomôcku. Riaďte sa svojim inštinktom, úsudkom a skúsenosťami – som si istá, že to zvládnete. Možno sa stane, že svoje dieťa raz oblečiete teplejšie, než je nutné, inokedy zasa menej vhodné, ale iste čochvíľa získate potrebné skúsenosti a budete to robiť automaticky a s prehľadom.

Obliekanie nosiacej osoby

Aj nosiaca osoba potrebuje komfort pri nosení. Tak ako dieťatko v šatke, aj ona sa potrebuje cítiť dobre a potrebujete byť v zime v teple. Nie je však nutné dávať na seba hrubé a veľmi teplé kúsky – nosíte na sebe predsa príjemný „radiatorík“, ktorý vás zahrieva na srdci aj na tele. Zároveň je dobré mať na zreteli, že pohybom produkujete teplo. Tak ako deťom, aj vám spríjemní nosiace chvíle kvalitné oblečenie.

Funkčné tričká či spodné termoprádlo sú dobrým základom, na ktorom môžete staviať. Môžete ich nosiť namiesto klasického trička s dlhým rukávom alebo ako základ pod iné tričko s dlhým rukávom. Takto sa budete cítit príjemne vďaka mäkkému materiálu, ale tiež pohodlne a teplo bez zbytočného prehrievania a potenia sa. Ak si zvolíte spodné prádlo s merino vlnou, na to si oblečiete dlhý rukáv a nejakú mikinu, nebudete podľa Dúhovky už potrebovať ani kabát 🙂 . Ja osobne mám termoprádlo značky Moira, mám ho už od vysokej školy, a stále je v bezchybnom stave a funkčné. Do kvality sa oplatí investovať.

Tričká na dojčenie sú pomôckou, ktorú využijete ak dojčíte, a dojčíte aj pri nosení. Dá sa v nich pohodlne nadojčiť bez zbytočného vyhŕňania a ťahania tričiek či skladania detí zo šatiek a nosičov. Ak nemáte tričko na dojčenie, kľudne použite hociaké tričko s veľkým výstrihom, ktoré sa bude dať ľahko stiahnuť, aby ste mohli dieťaťu ponúknuť prsník. Mne sa osvedčilo nosiť tričko na dojčenie (resp. tričko s väčším výstrihom), na to som si vždy uviazala dieťa do šatky, a až tak som cez nás dávala svetrík či mikinu. Takto som bola v teple, mohla som kedykoľvek podľa potrieb bezproblémovo dojčiť a keď sme vošli niekam dnu a malý spal, dokázala som sa zobliecť do trička bez toho, aby som ho zobudila.

_K3B9321

foto: www.branonovak.com

Pončá sú ďalším nosiacim doplnkom, ktorý vám môže spríjemniť chvíľky nosenia. Ja mám v mojej nosičskej výbave špeciálne nosiace pončo s merino vlnou značky MamaPoncho a som s ním veľmi spokojná. Využívam ho predovšetkým na jeseň a jar, keď už slniečko večer zapadne a schladí sa. Prehodím cez nás pončo a sme v teple. Jediná nevýhoda je, že pri ponči prefukuje zospodu a ja rada držím malému zadoček a nohy v teple. Sú k nemu aj návleky rovnakej farby a materiálového zloženia, ktoré môžete využiť na nohy pre bábätko alebo na ruky pre vás. Momentálne sú pončá veľmi moderné a je ich dostať v každom obchode a butiku, čo je výborné, lebo si viete nosiace pončo vyrobiť aj sama. Stačí urobiť otvor a nosíte sa. Alebo sú k dispozícii aj pončá na štýl zavinovacích svetríkov, kde sa stačí zavinúť, poprípade aj dieťa. Len pri tých sa nedá nosiť dieťa na chrbte. Chcete si ušiť vlastné pončo? Skúste to podľa tohto návodu

Zavinovacie svetríky sú nielen výborným zdrojom tepla pri nosení v zime, ale zároveň pôsobia elegantným a veľmi ženským dojmom. Dajú sa použiť na nosenie na bruchu a aj na chrbát, v tehotenstve, aj bez dieťatka. Udržia v teple nielen vás, ale aj bábätko, lebo zvyknú byť dostatočne dlhé, aby zakryli aj nožičky dieťatka. Ak nemáte špecialny svetrík na nosenie, ako je napr. ten od Angel Wings, dobre poslúži aj iný svetrík, ktorý doma nájdete. Stačí, aby bol dostatočne pružný a dokázali ste ho natiahnuť aj cez chrbátik dieťatka, a poprípade ho tam aj zapnúť na gombičky či previazať. Mne sa osvedčili aj voľné tenšie bavlnené kardigany, ktoré snáď nechýbajú v šatníku žiadnej ženy. Skúšala som aj manželov sveter na gombíky, fungoval rovnako skvele, aj keď nevyzeral tak štýlovo 🙂 .

mikina2

foto: www.wrapyouinlove.com

Nosiace mikiny sú veľmi príjemným a praktickým doplnkom na nosenie. Majú tvar bežnej mikiny, no ich súčasťou je vsadka pre rozšírenie pri nosení dieťaťa na bruchu alebo na chrbte. Vyrábajú sa z rôznych materiálov, ako napríklad z teplákoviny, ktorá je hrejivá a mäkká na telo. Súčasťou niektorých (napr. Angel Wings) je aj panel na krytie dekoltu, ktorý sa pri krku upína do skrytých zipsov a chráni tak citlivé okolie krku a dekoltu. Výborným prvkom AW mikiny je aj kapucka pre istenie hlavičky spiaceho dieťaťa. Ak nemáte nosiacu mikinu, môžete si ju aj vyrobiť – stačí väčšia tepláková či fleecová mikina bez zipsu s obliekaním cez hlavu, na ktorej vystrihnete na vhodnom mieste otvor pre hlavičku dieťaťa (pri nosení na bruchu), a hotovo. Dobrú službu vám urobí aj partnerova mikina, ktorá dokáže zakryť vás i dieťa.

Čižmy sú samozrejmosťou, ale uvádzam ich tu preto, aby som opäť pripomenula bezpečnosť pri nosení. Ak máte rady vychádzky do prírody, ak často venčíte psov a túlate sa s nimi po kopcoch a v lese, ale dokonca aj na chodníkoch v meste, tam všade je v zime namieste zvýšená opatrnosť. Voľte čižmy teplé a najlepšie s kvalitnou protišmykovou podrážkou. Ak chcete extra pocit bezpečia, skúste sa pozrieť v zdravotníckych potrebách po protišmykových návlekoch na topánky (viď tipy a triky na nosenie v zime, časť 1.).

ciapka

foto: pinterest

Čiapka je taktiež nevyhnutnosťou, hlavne, ak mrzne. Dnes je už na výber toľko pestrých modelov, že si iste vyberie každý. Ak však nemáte rady čiapku, možno sa vám zapáči kukla s nákrčníkom, ktorá je jednak veľmi efektná, jednak zároveň chráni aj váš citlivý dekolt a ramená.

Nákrčník alebo šatku si iste nezabudnite, ak vonku mrzne a je chladno. Moja vlastná skúsenosť je, že najťažšie sa mi udržiaval v teple práve krk a dekolt. Mala som bežné šatky na krk, ktoré poslúžili dobre, ale myslím si, že špeciálny nákrčník by mi urobil ešte lepšiu službu. Alebo rôzne tunely na krk a dekolt. Ich výhodou je, že držia krk a dekolt v teple, no nebránia dojčeniu. Výborným riešením mi príde aj MaM šál vyrobený z polar fleecu, ktorý chráni aj nosiacu osobu, aj dieťa a je vhodný na nosenie na bruchu aj na chrbte. Je to vlastne dlhší šál s dvoma otvormi, jeden pre rodiča a druhý pre dieťa. Dá sa v tom aj dojčiť, dá sa používať spolu aj osobitne – jednoducho, super vychytávka. Čosi podobné by však zvládla uštrikovať aj šikovná mamina či babka.

Tunel na nosenie je tiež záležitosť, s ktorou by vám mohol pomôcť niekto, kto vie štrikovať. Ide o dlhý pás, ktorý sa navlieka zhora cez hlavu alebo zospodu cez nohy a obopne vás aj vaše dieťa. Môže mať v hornej a dolnej časti brzdy a gumičky na lepšie prispôsobenie veľkosti. Je dostatočne široký, aby zakryl dieťatko. Zároveň zakrýva aj vás, vaše kríže a chrbát. Materiál si volíte taký, aký je vám dostupný a príjemný; viem si predstaviť ho uštrikovať napr. z toľko spomínanej merinovlny či angory. 

A už len na záver, aj vy si zaobstarajte dobré vlnené alebo bambusové ponožky, v ktorých sa noha nespotí, ale naopak, ostane suchá a teplá. Dobrá vlnená ponožka má ideálne 30 – 40 % obsahu vlny. Ak je veľká zima, a máte citlivé ruky, nezabudnite na rukavice. Na tvár môžete aj vy použiť kokosový olej alebo bambucké maslo a nezabudnite si do vrecka kapsy vhodiť aj balzam na pery alebo jelení loj / vazelínu. Neviem ako vy, ale ja osobne nemám rada suché a od vetra a mrazu popraskané pery.

Krásne zimné nosenie sa dievčatá 🙂 .

Poznámka: v článku sú použité úryvky popisov k jednotlivým produktom zo stránky www.ekodieta.sk so súhlasom majiteľky eshopu.

Odkazy na zdroje:

Mama ma nosí s láskou, Obliekanie do šatky a nosiča: https://mamamanosislaskou.wordpress.com/nosenie-v-zime/obliekanie-do-satky-a-nosica/

Monika Tesařová, Jak si ušít pončohttp://www.nosenideti.cz/clanek.php?clanek_id=27

Winter babywearing tips: http://www.wrapyouinlove.com/winter-babywearing-tips

Pokračovanie: Nosenie v zime 3 – vsadka, kapsa či nosičská bunda?, predchádzajúci článok: Nosenie v zime 1 – špecifiká nosenia v zime.

Facebooktwittergoogle_pluspinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *